Luni-Vineri: 09:00-17:00  0751.13.10.70

Curatarea ruginii - Cum indepartam rugina de pe diverse suprafete?

Imagine Curatarea ruginii - Cum indepartam rugina de pe diverse suprafete?

Rugina, o problema comuna, da batai de cap atat gospodinelor, cat si profesionistilor din diverse domenii. Rugina nu doar strica aspectul sau estetica diverselor suprafete, ci le poate compromite chiar si rezistenta in timp.

Tocmai de aceea, in articolul de mai jos vei gasi mai multe solutii si optiuni pentru indepartarea acesteia. Totusi, trebuie sa mentionam inca de la inceput, faptul ca exista posibilitatea ca unele dintre metodele descrise in continuare sa nu duca la rezultatul optim - eliminarea completa a petelor de rugina de pe diverse suprafete. Asta se intampla pentru ca rugina poate aparea din cauze diverse si se poate manifesta diferit, chiar daca ataca acelasi material sau se depune pe aceeasi suprafata. Astfel, daca una dintre variante nu functioneaza perfect, nu trebuie sa renunti, ci sa incerci sa folosesti o alta metoda care poate da rezultate diferite, mult mai bune.

Cuprins:

  1. Curatarea ruginii - cu ce se curata rugina de pe obiectele de metal?
  2. Cu ce se curata rugina de pe fier - solutii chimice
    1. 2.1. Cum se curata rugina de pe fier - Convertorii de rugina si inhibitorii de coroziune
    2. 2.2. Cu ce se curata rugina de pe fier - solutii casnice
  3. Curatarea ruginii de pe Inox
  4. Cum se curata rugina de pe gresie, ceramica vaselor de toaleta sau a cazii?

1. Curatarea ruginii - cu ce se curata rugina de pe obiectele de metal?

Atunci cand obiectele de metal sunt atacate de rugina, nu este nevoie sa renuntam la ele. Exista multiple solutii de a indeparta petele si urmele de rugina, redand aspectul si utilitatea oricarui obiect de fier, inox sau alte metale. De la variantele comerciale de solutii de uz profesional, pana la optiunile casnice, in randurile urmatoare gasesti mai multe rezolvari ale acestei probleme.

2. Cu ce se curata rugina de pe fier - solutii chimice

Solutiile chimice profesionale de curatare a ruginii se regasesc in comert in raioanele de metalochimice sau in oferta magazinelor specializate pe produse de curatenie, materiale de constructie sau amenajare pentru casa si gradina. Aceste substante contin, de regula, o anumita concentratie de acid fosforic sau acid oxalic, precum si substante active de fosfatare, inhibitori de coroziune, dar si solventi sau aditivi speciali. De aceea, manipularea lor trebuie sa se faca intotdeauna conform instructiunilor de pe ambalaj, cu masurile de precautie specificate. Utilizarea difera de la un produs la altul, asadar, verificati intotdeauna instructiunile producatorilor.

Trebuie, de asemenea, tinut cont de faptul ca, cele mai multe dintre aceste solutii chimice necesita un timp de actionare semnificativ in urma aplicarii. De asemenea, curatarea, chiar si dupa ce solutia a actionat, este un proces care impune destul de mult efort fizic, nefiind o simpla chestiune de a sterge obiectul ruginit.

Folosirea solutiilor chimice este cel mai adesea solutia pe care o aleg cei care reconditioneaza si iau in calcul sa vopseasca sau sa recosmetizeze obiectul ruginit.

2.1. Cum se curata rugina de pe fier - Convertorii de rugina si inhibitorii de coroziune

Aceste substante actioneaza prin oprirea procesului de coroziune si neutralizeaza rugina prin chelare. Au avantajul ca pot fi aplicate cu pistolul de vopsit, dar sunt disponibile si sub forma de spray, ceea ce permite o aplicare uniforma pe o suprafata mai mare. Convertorii si inhibitorii sunt indicati doar pentru situatiile in care se intentioneaza vopsirea suprafetei de metal pe care sunt aplicati. Pot fi utilizati si pentru curatare, in situatiile in care coroziunea este una de suprafata.

2.2. Cu ce se curata rugina de pe fier - solutii casnice

Solutiile casnice presupun ultilizarea unor substante precum sarea, otetul, zeama de lamaie, bicarbonatul, praful de copt sau chiar a bauturii Coca-Cola - pentru indepartarea petelor de rugina. O buna parte dintre aceste variante casnice le veti regasi descrise mai in detaliu, in continuarea articolului, la pasajele dedicate curatarii de rugina a diverselor tipuri de materiale.

3. Curatarea ruginii de pe Inox

Cand otelul inoxidabil devine ruginit, aspectul vizual al obiectelor pe care este aplicat are de suferit, iar daca rugina este lasata necontrolata, se poate ajunge in timp la degradarea rezistentei si a calitatilor otelului inoxidabil. Exista mai multe metode pe care le poti folosi, chiar acasa, pentru a curata de rugina inoxul si pentru a-i pastra astfel aspectul nou, unele necesitand mai putina munca si timp decat altele.

Curatarea ruginii de pe Inox

Curatarea ruginii de pe Inox - Metoda utilizarii bicarbonatului de potasiu impreuna cu zeama de lamaie

Metoda utilizarii bicarbonatului de potasiu impreuna cu zeama de lamaie

Poate cea mai cunoscuta metoda casnica folosita pentru indepartarea ruginii este utilizarea bicarbonatului de potasiu combinat cu cateva picaturi de zeama de lamaie, pentru a crea o pasta, care poate fi aplicata apoi peste petele de rugina ce apar pe otelul inoxidabil. Pentru aplicarea acestei paste se recomanda utilizarea unui burete uscat si intinderea peste toate petele de rugina. Se poate sterge totul imediat dupa cu un burete ud si se usuca suprafata cu ajutorul unei lavete uscate. Metoda functioneaza excelent pentru chiuvete de inox, dar si pentru altfel de suprafete.

Curatarea ruginii de pe Inox - Metoda utilizarii prafului de copt impreuna cu zeama de lamaie

O alta metoda casnica utilizata pentru curatarea suprafetelor de otel inoxidabil care au capatat urme de rugina presupune amestecarea de parti egale de praf de copt si zeama de lamaie, formand de asemenea o pasta. In mod similar, aceasta pasta poate fi aplicata peste petele de rugina si apoi indepartata cu un burete umed. Daca in urma spalarii mai sunt inca vizibile puncte de oxidare, este recomandata aplicarea repetata si lasarea pastei sa actioneze pana la 30 de minute, inainte de a o spala.

Curatarea ruginii de pe Inox - Metoda utilizarii otetului alb (obtinut din alcool)

Otetul alimentar obtinut din fermentatia de alcool este, de asemenea, o solutie eficienta, care poate fi folosita pentru indepartarea ruginii. Aceasta reactioneaza cu otetul si se dizolva. Astfel, obiectele ruginite de dimensiuni mici pot fi scufundate in solutii ce contin otet pentru o perioada de cateva ore, dupa care, prin simpla stergere, rugina ar trebui sa poata fi indepartata.

In cazul obiectelor de dimensiuni mari, se toarna pur si simplu otet pe suprafata acestora, utilizandu-se eventual o carpa imbibata pentru a-i da timpul necesar otetului sa actioneze. Alternativ, o alta solutie o poate reprezenta utilizarea unei bucati de folie alimentara de aluminiu, inmuiata in otet, pentru stergerea obiectelor. Nu doar otetul alb este eficient, ci si celelalte tipuri de otet, precum cel balsamic insa, este necesara o durata mai mare de timp in care acestea sa fie lasate sa actioneze peste zonele acaparate de rugina.

4. Cum se curata rugina de pe gresie, ceramica vaselor de toaleta sau a cazii?

Cum se curata rugina de pe gresie, ceramica vaselor de toaleta sau a cazii?

Rugina poate aparea si pe suprafetele nemetalice, pe gresie, faianta, pe vasele de toaleta sau pe chiuvetele din granit, compozit sau ceramica. Cel mai adesea, aparitia ruginii este cauzata de apa dura sau de plasarea pentru o perioada indelungata a unor obiecte metalice peste aceste suprafete, in combinatie cu umiditatea specifica. Petele de rugina nu doar ca fac obiectele sanitare si gresia sa para murdare, ci pot duce, in timp, la o slabire a rezistentei acestor materiale, cauzand chiar si aparitia de gauri.

In vasele de toaleta, rugina apare cel mai adesea datorita faptului ca apa trece prin conducte metalice, se incarca cu particule de fier, iar acestea, odata intrate in contact cu aerul vor incepe procesul de oxidare. De asemenea, este posibil, mai ales in cazul apei provenite din fantana, ca si aceasta sa contina in mod natural o cantitate mare de oxid de fier. Acelasi lucru se poate intampla si cu o cada sau o chiuveta. Fiindca obiectele sanitare sunt acoperite la suprafata de email sau de smalt, folosirea unor solutii agresive, chimice, universale nu este intotdeauna cea mai buna varianta. Se opteaza pentru produse de curatenie profesionale pentru bai si toalete sau pentru solutii alternative, cat mai prietenoase cu astfel de materiale.

Astfel, trebuie sa tinem cont de faptul ca solutiile acide, care au fost recomandate anterior, pot ataca ceramica, de aceea, pentru indepartarea petelor de rugina de pe astfel de suprafete se prefera solutii speciale de curatare, dar si optiuni casnice, mai putin agresive.

Pe langa solutiile chimice profesionale, concepute special pentru ceramica, una dintre variantele casnice recomandate este utilizarea unui amestec realizat din Borax (Borat de sodiu) si zeama de lamaie. Acestea se combina in parti egale si astfel se obtine astfel o pasta, foarte eficienta in tratarea si curatarea ruginii si care nu ataca smaltul sau gresia. Alternativ, se poate utiliza si pasta de dinti, clasica - un agent de curatare excelent pentru gresie si faianta. De asemenea, se poate realiza curatarea cu ajutorul unei rosii si a sarii de bucatarie, intrucat sucul din rosie este unul de natura citrica, capabil sa indeparteze petele si mineralele ce pateaza gresia sau faianta.

Daca nu doresti sa utilizezi niciun fel de substanta, fie profesionala sau casnica, exista, de asemenea, varianta folosirii unei pietre ponce, cu ajutorul careia sa cureti petele de rugina fara a zgaria suprafatele ceramice. Aceasta optiune este extrem de eficienta in cazul petelor persistente.

In concluzie, chiar daca necesita timp si rabdare, exista multiple metode prin care putem sa controlam oxidarea, sa indepartam petele de rugina si sa redam diferitelor obiecte aspectul si stralucirea pe care le aveau odata. Este necesar doar sa avem grija ca atunci cand sunt utilizate solutii chimice, din momentul aplicarii si pana la curatare, camera sau spatiul de lucru sa fie bine ventilat si aerisit, iar atunci cand folosim solutii de uz casnic sa le incercam eficienta pe zone mai mici, inainte de a le aplica pe suprafetele mari. Cu siguranta una dintre variantele descrise mai sus va deveni aliatul asteptat in lupta cu rugina, oprind actiunea negativa a acesteia si eliminand-o de pe obiectele afectate de aparitia ei.

Sursa foto: Unsplash.com

Cosul meu

Cosul este gol.